Asuntojen hinnat Suomessa – onko Helsinki todella kallis?

Suomen asuntojen hinnat vaihtelevat suuresti paikkakunnan perusteella. Lisäksi kaupunkien ja kuntien sisällä on eroja. Ehdottomasti Suomen kallein kaupunki asuntojen suhteen on Helsinki – siellä kerrostalokaksiosta voi joutua pulittamaan jopa useita satoja tuhansia euroja. Toki myös Helsingin sisällä on alueellisia eroja, ja esimerkiksi Kontulasta saa asunnon paljon halvemmalla kuin esim. Punavuoresta. Kalliimpi alue on kuitenkin yleensä viihtyisämpi ja lähempänä palveluita sekä Suomen ainoan suurkaupungin sykettä.

Helsingin asuntojen hinnat

Helsingin asunnoissa on suuria hintaeroja. Asuinalueesta riippuen voit joutua pulittamaan samankokoisesta ja -kuntoisesta asunnosta jopa moninkertaisia hintoja.

Helsingin kalleimmat asuinalueet

Helpoin tapa vertailla asuntojen hintoja on listata eri alueiden neliöhintoja. Kaikista korkein neliöhinta on keskimäärin Kaivopuistossa – siellä voit joutua pulittamaan jopa yli 7500 euroa jokaisesta asuinneliöstä. Tämä tarkoittaa sitä, että 50 neliön asunnon hinta voi olla jopa 375 000 euroa. Kaivopuisto on kuitenkin yksi Suomen hienoimmista asuinalueista – asunto sieltä onkin todennäköisesti jokaisen euron väärti.

Toiseksi kallein alue on tällä hetkellä Eira. Siellä neliöhinta pyörii tällä hetkellä n. 6700-6800 euron välillä. Niinpä 50 neliön asunnon hinnaksi tulee n. 335 000-340 000 euroa. Odotettavissa on, että Eiran asuntojen hinnat nousevat jatkossakin – neliöhinta saattaa nousta vuonna 2017 jopa 2-3 prosenttia.

Helsingin edullisimmat asuinalueet

Helsingin edullisimmat asunnot löytyvät Jakomäestä, Kontulasta ja Malmilta. Muita edullisia alueita ovat esim. Siltamäki ja Mellunkylä. Näiltä alueilta löytää asuntoja jopa kolme kertaa halvemmalla kuin kalleimmasta kohteesta, Kaivopuistosta. Helsingin edullisin neliöhinta, 2055€/m2, löytyy Jakomäestä.

Tulee kuitenkin ottaa huomioon, että edullisimmat asuinalueet eivät ole viihtyisimpiä. Mitä halvempi asuinalue on, sitä todennäköisemmin törmäät siellä erilaisiin ongelmiin – erityisesti päihteiden väärinkäyttö ja rikollisuus on yleisempää edullisilla asuinalueilla kuin hintavilla alueilla.

Suomessa ei kuitenkaan ole alueita, joissa olisi jotenkin hengenvaarallista asua. Usein pelätyt rikokset ja väkivallanteot kohdistuvat niihin ihmisiin, jotka pyörivät näissä piireissä – ulkopuolinen ei ajaudu näihin ongelmiin kovinkaan todennäköisesti. Jokainen voikin pohtia, olisiko 3-4 kertaa edullisempi neliöhinta Jakomäessä asumisen arvoista? Halvimmiltakin asuinalueilta löytyy kuitenkin kaikki tarvittavat palvelut, kuten kaupat, apteekit, koulut, kirjastot ja terveydenhuoltopalvelut.

Muiden kaupunkien hinnat

Kun lähdetään Helsingistä poispäin, asuntojen hinnat tippuvat jopa dramaattisesti. Seuraavaksi kalleimpia pk-seudun ulkopuolisia kaupunkeja ovat Turku ja Tampere.

Asuntojen hinnat Turussa

Turun keskimääräinen neliöhinta on tällä hetkellä n. 2265 €. On kuitenkin hyvä muistaa, että Turun sisällä on suuria hintaeroja. Tunnettu maahanmuuttajalähiö Varissuo on huomattavasti edullisempi kuin muut kaupunginosat. Mitä kauemmas lähdetään Turun kauppatorilta, sitä edullisempia asunnot ovat (pl. Hirvensalo). Varissuon neliöhinta on vain vähän päälle tuhat euroa, kun taas keskustan asunnoista joutuu pulittamaan jopa yli 3000€ neliöltä.

Tampereen asuntojen hinnat

Tampereen keskimääräinen neliöhinta on tällä hetkellä n. 2518 €. Kuten Turussa, myös Tampereella asuinalueilla on väliä – Keskustan asunnosta voi joutua pulittamaan jopa kolminkertaisesti verrattuna Tesoman tai Multisillan asuntoihin. Tesomalla neliöhinta saattaa olla jopa alle 1500 euroa, kun Keskustassa voit joutua pulittamaan jopa lähes 3300 euroa per neliö. Ennusteissa on, että keskustan asuntojen neliöhinnat jatkavat nousuaan myös vuonna 2017. Tesoman asuntojen arvo taas näyttää lähtevän laskuun. Korkojen lasku on saattanut kannustaa ostajia suuntaamaan arvokkaampien asuntojen pariin.