Vinkit ensimmäisen auton ostoon

Auton hankinta on aina jännittävä ja haasteellinen tehtävä. Joskus siihen saattaa vierähtää kuukausia tai jopa vuosia. Toisinaan voi käydä tuuri ja uskomaton löytö osuu kohdallesi kuin sattumalta.

Varsinkin silloin, kun edessä on ihka- ensimmäisen auton osto, muutamat vikki-vitoset tulevat varmasti tarpeen. Ostohommissa yleensäkin kannattaa aina olla tarkkana ja välttää turhaa hätiköintiä. Autoa valitessa taustatyön merkitys korostuu entisestään, siihen kun vaikuttavat niin monet eri seikat.

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä kuuluu; millaiseen kulutukseen auto tulee? Onko kyseessä niin kutsuttu kauppakassi, jonka tulee selviytyä pari kertaa viikossa markettiin vai ehkä taloudellisempi vaihtoehto, useita kilometrejä päivässä nielevään työmatkailuun? Tämän jälkeen saattaa olla jo hienoisesti helpompi vastata seuraaviin kysymyksiin.

Uusi vai käytetty? Luonnollista on olettaa, että mikäli auto tulee varsin vähäiseen ajoo, saattaa hieman käytetympi malli kelvata hyvinkin, kun taas kovaan käyttöön kannattaa jo harkita uuden ostoa. Käytetty auto yleensä on edullisempi hankkia, mutta korjattavaa saattaa löytyä tämän tästä. Uusi auto vaatii lompakolta aluksi enemmän, mutta yleensä kestää pidempään ilman suurempia remontteja. Mikäli sinulla on jo valmiiksi päätetty budjetti, antaa se suurelta osin ratkaisun tähän pähkinään.

Mitä ominaisuuksia erityisesti vaadit? Bensiinikäyttöinen vai dieselkone? Suuri tavaratila vai kompakti kokonaisuus? Suositko jotakin tiettyä merkkiä tai onko värillä väliä? Myöhemmässä vaiheessa voi sitten lähteä karsimaan vaatimuksia, mikäli kompromisseille on varaa. Ensimmäistä autoa ostaessa, tärkeintä on ehkä keskittyä siihen, että tulee valinneeksi taloudellisen ja helppohoitoisen perusauton, jota on vieläpä miellyttävä ajaa.

Miten rahoittaa auton hankinta?

Autolaina kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa.

Autokaupoille lähtiessä kannattaa aina olla asiantunteva kaveri mukana. Mikäli et itse ole autoekspertti, helpottaa asioita kummasti, jos läsnä on joku, joka osaa suunnilleen kertoa, mikäli auto vaikuttaa oleva vähemmän kannattava ostos. Ota selvää autoon tehdyistä huolloista ja mahdollisesta kolarihistoriasta. Tutki ja kysele mahdollisimman paljon. Koeajolle kannattaa valita sellainen alue, jossa voi vapaasti kiihdytellä ja jarrutella. Testaa toimivatko jarrut kuten kuuluu ja rullaako pirssi tasaisesti myös kovemmassa vauhdissa. Kuuluuko ylimääräisiä ääniä?

Voit myös viedä auton kuntotarkastukseen katsastusasemalle ja selvittää ammattilaisen avustuksella auton todellinen kunto.

 

Kun sopiva auto on löytynyt ja kaupat tehty, tulee muistaa hoitaa paperityöt mahdollisimman pian. Luovutustodistus on tärkeä dokumentti todistamaan, että auto on todellisuudessa vaihtanut omistajaa. Kauppakirja kannattaa myös aina laatia, jolloin riidoilta tulevaisuudessa vältytään parhaiten. Kauppakirjasta käy ilmi auton myyntihinta ja päivämäärä. Rekisteri-ilmoitus tulee tehdä seitsemän päivän kuluessa autokaupoista. Se toimitetaan Trafille, ilmoituksena omistajanvaihdoksesta. Helpoiten se käy sähköisesti, Trafin nettisivuilla. Pidä huolta, että varmasti saat oston yhteydessä auton rekisteriotteen, huoltokirjan sekä käyttöohjekirjan. Näistä ei kannata tinkiä, sillä jokin on varmasti pielessä, mikäli edellä mainitut eivät löydy vanhalta omistajalta.

 

Mikäli kyseessä on uuden auton hankinta tai suunnitelmissa muutoin on auton osto lainarahalla, kannattaa myös autolainat ehdottomasti kilpailuttaa. Autovakuutusta on hyvä myös miettiä etukäteen ja vertailla vaihtoehtoja. Auton arvo vaikuttaa suurelta osin siihen, kuinka kattava vakuutus kannattaa hankkia. Vähintään  liikennevakuutuksen hankkiminen on kuitenkin pakollista.