Mitkä ovat tämän vuoden suosituimmat puhelimet?

Puhelin on esine, joka on liimautunut monien käsiin jopa tuntikausiksi joka päivä. Puhelin onkin nykyään välttämätön väline monenlaiseen toimintaan: sen kautta tehdään nykyään soittojen lisäksi myös esimerkiksi verkkokauppatilauksia, lähetetään sähköposteja ja pelataan erilaisia pelejä. Puhelinten kehittyessä tehokkaammiksi, jokaisella on nykyään mahdollisuus ostaa melkoinen tehomylly taskuunsa, lähes tietokoneisiin verrattavissa oleva laite.

Vuoden suosituimmat puhelimet eivät ole yllätyksellisiä: kehitys on jatkunut pitkään tämän trendin suuntaan, ja erityisesti Applella on ollut ongelmia löytää uusia tajunnanräjäyttäviä toimintoja ja elämyksiä joiden kautta markkinoida puhelimiaan nälkäisille kuluttajille. Samalla Android-puhelimet ovat kirineet kiinni käyttökokemuksen sulavuutta – siinä missä iOS on ollut jo pitkään helppokäyttöisyydestään ja sulavuudestaan tunnettu käyttöjärjestelmä, myös Android alkaa olla monine toimintoineen suosittu käyttöliittymäasiantuntijoiden piirissä.

Android-puhelimet suosittuja

Android-puhelimilla on suuri valta-asema markkinoilla – leijonanosa maailman älypuhelimista käyttää tätä Googlen kehittämää käyttöjärjestelmää.

Android-puhelimia moitittiin pitkään lagisuudesta ja erilaisista ongelmista, eivätkä nämä soraäänet ole vielä kaikonneet täysin. Puhelimien tehojen kasvaessa moni tökkimisongelma on kuitenkin kadonnut, ja erilaiset edullisetkin puhelinmallit pääsevät nyt näyttämään käyttöjärjestelmäsuunnittelijoiden villeimpiä ideoita käytännössä – ennen erityisesti halvimmasta päästä olevat puhelimet eivät ole jaksaneet suorittaa sovelluksia ja käyttöjärjestelmää tarpeeksi sulavasti, ja monet Android-puhelinta käyttäneet ovat vaihtaneet Applen leiriin mukavempien tuotteiden pariin.

iPhone-mallistot eivät saaneet kuluttajia ekstaasiin

Vaikka iPhone on yhä ikoninen puhelin ja sen uusimmat mallit ovat teknologisesti ja visuaalisesti ällistyttäviä, uusimmat iPhone-mallistot eivät ole saaneet kuluttajia samanlaiseen euforiaan kuin legendaariset iPhone-julkaisut vuosien varrella. Nykyään on yhä harvinaisempaa nähdä jono Apple-liikkeen ulkopuolella puhelinten julkaisupäivinä, eikä esimerkiksi iPhone 7:n julkaisu ollut poikkeus.

Applella onkin kinkkinen tehtävä keksiä jotain, joka saa kuluttajat aktivoitumaan ja palaamaan tuotteidensa pariin samalla energialla ja innostuksella, mitä esimerkiksi innovatiiviset iPod- ja iPhone-launchit aikoinaan aiheuttivat. Applella onkin koitettu rikkoa paradigmoja esimerkiksi kuulokepaikattoman puhelimen ja pelkästään USB-C-portteja sisältävän MacBookin avulla, mutta ne eivät ole herättäneet suurta innostusta, vaan enemmänkin närkästystä.

Kiinalaiset puhelinvalmistajat tekevät kovaa brändäystyötä

Huawei ja muut kiinalaiset puhelinvalmistajat ovat tehneet onnistuneesti markkinointia, ja ennen epäluotettavina ja muovisina pidetyt kiinalaispuhelimet rikkovat myyntiennätyksiään. Suomessa esimerkkiä on näyttänyt juuri edellämainittu Huawei, joka on ottanut monia urheilijoita isoiksi mainoskasvoikseen nostaakseen profiilia Suomen markkinoilla modernina ja nuorekkaana puhelinmerkkinä.

Kiinalaisten puhelimien ongelmana on kuitenkin yhä luotettavuus. Sen lisäksi, että rauta ei aina kestä kovaa käyttöä, myös tietoturvakysymys on avoin: kiinalaisten puhelimien on huhuttu välittävän tietoa Kiinan hallitukselle.

Windows-puhelimien aika on ohi

Siinä missä vielä jokin vuosi sitten Windows-käyttöjärjestelmillä valmistetut Nokia-puhelimet olivat Suomen markkinoiden kärjessä, nyt Microsoftin puhelimet ovat valahtaneet myyntilukujen pohjasakkiin.

Windows-puhelimien ongelmaksi on muodostunut niiden suhteellisen kallis hinta ja väärät priorisoinnit. Siinä missä esimerkiksi Nokia panosti paljon laadukkaisiin kännykkäkameroihin Lumia-puhelimissaan, monet kuluttajat olisivat kameran sijaan halunneet panostusta ohjelmistoihin ja sovelluksiin. Microsoftin sovelluskaupassa on yhä vain murto-osa sovelluksista verrattuna App Storen ja Google Play -kaupan tarjontaan, lisäksi monet sovellukset jotka ovat ilmaisia kilpailijoiden kaupoissa, maksavat kylmää käteistä Microsoftin sovelluskaupassa.

Onkin jännittävää nähdä, jättääkö Microsoft kokonaan puhelinliiketoiminnan taakseen ja keskittyykö yhtiö vain tietokoneiden käyttöjärjestelmiin ja erilaisiin ohjelmisto- ja pilvipalveluihin, joita se tarjoaa jo nyt hyvin laajalti niin kuluttaja- kuin yrityskäyttäjillekin. Microsoft on yhä yksi maailman suurimmista yhtiöistä ja sen johdossa on paljon hyvin ammattitaitoisia ihmisiä.