Kannattaako netin lainavertailuita käyttää?

Koska nykyään on suuri määrä erilaisia lainantarjoajia ja netin kautta voit suoraan hakea luottoa, on markkinoille tullut myös paljon erilaisia netissä pyöriviä lainavertailulaskureita. Lainan vertailu on tärkeä osa lainan hakemista, sillä vain vertaamalla eri luotonantajien tarjoamia luottoja, saat kokonaiskäsityksen siitä, mikä luotto sopii parhaiten tarkoituksiisi ja ehdoiltaan sinulle sopivin. Tekemällä lainavertailun tarkoin silmin, saatat säästää jopa puolet luotosta perittävistä kuluista. On siis tärkeää, että vertaat useita lainoja keskenään.

Lainavertailun voit tehdä myös itse, mutta siinä on oltava tarkkana, että kaikki mahdolliset tiedot ja kulut on huomioitu.

Lainavertailu sivustoja löytyy tänä päivänä netistä paljon. Ne helpottavat luoton kulujen vertailuprosessia, mutta niissäkin on oltava tarkkana. Muutamia tärkeitä seikkoja kannattaa huomioida myös käytettäessä erilaisia laskureita. Vertailusivustoja pitävät useat eri tahot aina itse rahoitusyhtiöstä yksittäisiin henkilöihin. Puolueettoman lainavertailun saat parhaiten rahoitusyhtiöstä riippumattomalta lainavertailutsivulta.

Kun vertaat luottoja laskureilla, pyydetään sinua ensin ilmoittamaan lainasumma. Useimmiten vertailu ilmoittaa sinulle myös kulut ja näin kuuluukin olla. Silloin näet luottoon sisältyvät kulut; todellisen vuosikoron, sekä muut mahdolliset kulut. Myös laina-aika vertailussa on ratkaisevaa, joten arvioi maksukykysi realistisesti, että kykenet hoitamaan takaisinmaksun aina eräpäivänä. Mikäli vaihdat eräpäivää, tästä veloitettava kulu ei näy netin lainavertailussa, se useimmiten ilmoitetaan erikseen.

Koska kulut poikkeavat hyvin paljon toisistaan, kannattaa lainavertailua tehdä laajasti ja valita useita eri luotonantajia vertailuun. Voit saada myös kulutonta luottoa rahoitusyhtiöltä, mikäli maksat luoton kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä. Vertailussa on tärkeinä ominaisuuksina myös hinta halutulle luottosummalle sekä laina-aika. Kannattaa myös katsoa, miten nopeasti saat lainan käyttöösi, mikäli tarvitset lainaa nopeasti. Kun olet löytänyt lainavertailusta sinulle sopivan luoton, kannattaa tutustua ehtoihin vielä tarkemmin luotonantajan omilla verkkosivuilla. Siltä näet tarkemmin muut kulut, jos joudut tekemään muutoksia laina-summaan, -aikaan tai teet eräpäivämuutoksia. Nämä lainaehdot eivät löydy lainavertailu sivustoilta, joten on syytä huolella katsoa myös ”piilossa” olevia kuluja.

Aina kannattaa aloittaa luoton hakuprosessi vertailemalla eri lainapalveluita keskenään. Heillä on erilaisia tuotteita, jotka poikkeavat muista tarjoajista joskus paljonkin. Vertailusivustot ovat käteviä, sillä tieto esitetään selvästi ja puolueettomasti. Mutta on myös aina tarkastettava rahoitusyhtiön sivuilta tarkemmat ehdot. Pelkkä vertailusivuston tutkiminen ei riitä antamaan kaikkia tietoja. Lainapalvelun nopeus on myös yksi seikka, joka kannattaa huomioida, niissä on paljon eroja aina tunnista vuorokausiin saakka. Tämän vuoksi kannattaa katsoa, milloin rahoitusyhtiön asiakaspalvelu on avoinna, sillä vain niinä aikoina luotonnostoja käytännössä tehdään.

Ehdottomasti kannattaa aloittaa luoton vertaaminen lainavertailu sivustolta, mutta sen jälkeen on tärkeää tutkia valitsemiesi luotonantajien omilta sivuilta tarkemmat ehdot. Pelkästään vertailusivustoa käyttämällä et saa kaikki kuluja ja ehtoja selville.

Lähteet

www.suomenpankki.fi

www.ptt.fi